Min prao på Lass-Maja
Tjenare folket!
Nu har jag praoat på Lasse-Maja i tre dagar och kände att det var dags att skriva lite så ni vet var jag håller hus.
Lasse-Maja är ett bageri och café som finns i Majorna, Billdal och i Kärringberget i Långedrag. År 1999 tog Lasse och Petra Rittblad över företaget som då bara hade verksamhet i Majorna. Men nu finns hela verksamheten på tre platser. Majorna där det enbart finns en butik med försäljning av bröd och bakverk. Billdal, butik och café och sist men inte minst hjärtat av Lasse-Maja, Kärrningberget där det finns bageri, butik och café.
Det är i Kärringberget (Långedrag) som jag har arbetat dessa 3 dagar eftersom det är här man bakar och där finns mest sysslor.
Jag har fått göra jätte mycket dessa tre dagar och framför allt arbetsuppgifter inne i själva bageri delen. Det jag gjort är frallor, olika typer av vetebröd, vanliga surdegsbröd, rullat extrema mängder av chokladbollar, smördegskakor och mycket mycket annat.
Städning och hygien är två väldigt viktiga saker inom detta arbete, så jag har fått städa och tvättat händerna konstant.
De som arbetar på Lasse-Maja är bagare, konditorer, kallskänkor och butikspersonal. För alla dessa olika yrken förutom butikspersonalen krävs utbildningar. Några har gått gymnasieutbildningar i de olika yrkena och några har gått kurser på tillexempel komvux för att utbilda sig. Ingen av yrkena är särskild högavlönade med tanke på att det inte krävs någon längre utbildning på hög nivå.
På Lasse-Maja arbetar både kvinnor och män, mest kvinnor. De som jobbar i butiken är för det mesta unga tjejer och i bageri delen är åldrarna lite högre men där är könsfördelningen jämn. I konditor delen jobbar enbart tjejer.
Att det är mer män i bageridelen beror nog på att det är ett ganska tungt yrke, jag tror också att det kan vara lite tradition att män valde detta yrke.
Varför det bara är tjejer på konditor delen, vet jag faktisk inte. Kanske är det så att tjejer är mer intresserade av bakverk och dekoration.
Jag hade nog kunnat tänka mig ett jobb på Lasse-Maja som ett extra knäck för att få in lite pengar. Men då hade jag bara kunnat jobba som butiks personal. Att jobba som bagare, kallskänka eller konditor lockar mig inte med tanke på de obekväma arbetstiderna, lönen och risken för fetma.
Ha det bra hej så länge!
P.S. Tyvärr inga bilder detta inlägg på grund av tekniska problem. Om du vet hur man överför bilder från mobilen till dator utan sladd kommentera gärna :-)
Vad kul att få höra hur du har det och spännande att se om alla bakverk sätter sina spår på dig...
SvaraRaderaOm du vill föra över bilder utan sladd kan du kanske maila de till dig själv. Testa det.
Hoppas att du fortsätter att ha det bra. Väntar med spänning på nästa inlägg.
//Lisa