söndag 23 mars 2014

Min första praovecka

Hej igen bloggen!
Nu har första praoveckan gått, halva tiden.
Jag praoar på Mornington hotell på Kungsportsavenyn i Göteborg. Mornington Hotel Stravaganza som det egentligen heter är ett familjeägt företag och finns även på två ställen i Stockholm.
Hotellet är ett fyrstjärningt och relativt lyxigt hotell och är inrett av två duktiga designers.
Hotellet består av 98 rum i olika prisklasser, jacuzzi, takterass, bastu, espressobar med mera.
Frukostbuffén håller till i restaurangen brevids lokaler.
Jag håller bara till på frukosten vilket ger mig både tidiga men ändå rätt så bekväma tider. Jag är där runt halv sju och får då äta frukost om jag vill men också byta om så att jag är arbetsklar till klockan 7. Då är det redan full rulle beroende på hur många gäster vi har då antalet förra veckan varierade mellan 18 och 120.
Mina uppgifter är varierade även om det inte finns oändligt att göra på en frukostbuffe och jag har än så länge fått testa nya saker varje dag.
Vi börjar med att förbereda frukosten för nästa dag, här gör jag oftast de lite enklare sysslorna.
Under hela frukosten så gäller det att hålla koll och ta undan disk, se till så att borden är fräscha och fylla på i buffén. Det är dom sysslorna som alltid finns.
När jag har mer tid över så förbereder jag dukningen till lunchen eller hjälper till med andra små tillfälliga sysslor som bara behöver göras någon gång ibland.
När klockan börjar närma sig tio så dukar vi upp för lunchen. Då byter vi de dukar som behövs och dukar fram bestick, servetter och glas. Först när klockan slår prick 10.00 så får vi börja plocka undan buffén. Då ska all mat bort. Det mesta slängs men inte allt, sedan så ska det möbleras om en hel del och ännu fler lunchbord ska dukas upp.
När matsalen är i ordning så är det i köket som det ska fixas då är det stora mängder disk som ska diskas. Min uppgift är att skicka in disken i maskinen.
Sedan är allt i ordning och då brukar klockan vara runt 11-11.30 och då får vi beställa lunch från restaurangen som vi äter i personalrummet innan vi slutar.
Jag jobbar tillsammans med två andra kvinnor, vilket gör det till en ganska ojämn könsfördelning och jag har egentligen ingen aning om hur det är på resten av hotellet.
Jag tror inte att det behövs någon utbildning för att jobba på frukosten då det egentligen bara är att lära sig vad man ska göra och man behöver inte några speciella kompetenser. Men ett stort plus i CV:t är att ha erfarenhet inom branschen och att kunna många språk då det underlättar när man pratar med gästerna.
Jag trivs med att traska runt med långa steg och hålla ordning i matsalen som den perfektionist jag är men skulle nog ändå inte vilja jobba med detta i framtiden då det är rätt så enformigt men att testa på det under två veckor tycker jag var ett bra val!

Jag har tyvärr inte tagit några bilder då det är full rulle hela tiden och fullt med hotellgäster på min arbetsplats.

Kram Sara

1 kommentar:

  1. Härligt att du har det bra. Låter som du får äta mycket god mat.
    /Lisa

    SvaraRadera