söndag 30 mars 2014

Krångel inlägg nr 1

Tjänare på er! 

Detta som ni kanske ser är mitt första inlägg här på bloggen. Det är nämligen så att mitt internet har strulat så jag har inte kunnat ladda upp det tidigare. 

Jag proar iallafall på ”The Golden Days” inne i stan. Det är en restaurang med lite engelsk stuk på inredningen, deras mål är att det ska kännas som att vara på en engelsk pub när man kommer in i lokalen vilket jag tycker att dom lyckas med totalt. 
Det är en jätte mysig och trevlig restaurang med väldigt trevlig personal. Dom välkomnade mig på ett väldigt snällt och trevligt och jag kände direkt att jag skulle passa in här. 
Jag som praktikant blev väldigt förvånad när jag först klev in i restaurangen eftersom  att det var sådan härlig gemenskap mellan gästerna och personalen, folk pratade med varandra på ett vardagligt sätt och det var liksom inte bara hämta tallrikar, fyll på maten osv. utan det var liksom att man kunde ta det lite lugnt och kunde prata med gästerna som kom till restaurangen. Detta gjorde att jag passade riktigt bra in på min prao. Men resturangen serverar iallafall lunchbuffé och det är riktigt bra kvalité på maten. 

Mina arbetsuppgifter var typ dom samma varje dag eftersom att dom serverar buffé till lunch. Så min uppgift var att plocka undan tallrikar från gästerna så att dom kunde hämta mer mat och se till så att det fanns mat och grönsaker på buffén. Därför var det inte så mycket variation på vad man fick göra varje dag under detta arbete. 
Men hade jag tur så kunde jag få hjälpa till inne i köket och då kunde det vara att skära grönsaker eller baka en kaka mm, vilket jag tyckte var riktigt kul. 
Det blev väldigt mycket tallriks hämtande i början och då var det väldigt svårt att veta hur man skulle göra för att kunna hämta så många som möjligt. Men som tur var så visade min handledare (Nadia) hur jag skulle göra så efter det var det bara att köra. Det var nog den största utmaningen som jag stötte på under min första prao vecka. 

Utbildningen på min arbetsplats varierar sig lite eftersom att dom som jobbar på min praktik är mellan 25-35 år så har man olika utbildningar. 
Dom som jobbar inne i köket har gått en kockutbildning för att just kunna jobba som kock men innan dess gick dom en vanlig gymnasieutbildning. Dom som jobbar som servitörer på min prao gör det just nu som ett litet mellan jobb medans dom pluggaär vidare från gymnasiet för att kunna arbeta med något annat i framtiden, även servitörerna har gått en gymnasieutbildning (samhäll,ekonomi eller natur). 

På min prao är det väldigt bra könsfördelning skulle jag nog säga eftersom det både är tjejer och killar som jobbar som servitör och kock. Men när jag tänker på det så inom hela resturang branschen så skulle jag nog tro kvinnor regerar över servitör arbetet och männen över kock arbetet. På The Golden Days så var det iallafall väldigt bra variation på kvinnor och män i dom olika arbetena. Jag tror att detta beror på att kvinnor tänker och jobbar snabbare än vad killar gör medans killar kan göra många saker samtidigt och passar bättre till att jobba med att laga maten istället för att servera den. 

Min framtid inom restaurang branschen känns väldigt liten. Visst kan det vara möjligt att jag skulle kunna tänka mig att sommar jobba som på en restaurang men jag vill absolut inte arbeta inom det som heltids jobb i framtiden. 


Hej då mina fina blogg läsare! ;D 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar