Hej blogen!
Nu har jag praoat i två arbetsveckor på Lasse-Maja bageri och café, det känns väldigt tråkigt att tiden här är slut och att skolan börjar om någon dagar. Men samtidigt är jag är väldigt nöjd med min tid här, med tanke på att jag fått göra allt det man gör på ett bageri/café. När jag hade bestämt mig för att praoa på Lasse-Maja så trodde jag att det skulle bli kul men verkligen inte så kul som jag haft det. I och för sig så har det inte alltid varit kul hela tiden, tillexempel att jag rullat mer än 200 chokladbollar eller när jag har doppat mer än 200 frallor i frön och sedan lagt upp dem på plåt. Men sådana saker behöver förstås också göras. Det absolut bästa med praon har faktisk varit personalen, de har varit jätte snälla mot mig heela tiden. Samtidigt som vi haft roligt ihop har de också lärt mig göra massa saker som jag inte gjort innan.
Det som varit roligast att göra på min prao är nog olika typer av kransar. Varför? Jo, det är nämligen så att när man gör en krans så måste man göra så många olika saker innan den är färdig.
Först måste man göra själva degen sedan efter det så ska man pressa degen till mindre bitar, sedan så manglar man bitarna så det blir plattare och längre. Efter det så lägger man på sylten efter vilken smak kransen ska ha och sedan rullar man den och binder ihop korven till en stor ring. Sen så klipper man den så den inte bara blir en rund ring utan en krans. Sist men inte minst ska självklart kransen in i ugnen. I denna prosidur ska degen också jäsa ett antal gånger.
Nu kanske ni tänker att detta är jätte segt eftersom det tar så lång tid, ja det tar lång tid men det är kul och då får det ta den tid det tar.
För ni som är intresserade så hade jag tänk berätta hur en dag ser ut.
Jag går upp 05:50 för att kunna ha lite tid att klä på mig, äta frukost och borsta tänderna. Bussen går nämligen 07.02. Jag är framme i Långedrag strax innan 08:00. Sedan klär jag på mig bagar kläderna och skriver upp mig när jag kom och mitt personummer. Sen brukar jag oftast få baka och hjälpa till i bageriet första arbetspasset eftersom det finns mest att göra där. Sen har jag rast i 30 minuter. Det andra arbetspasset brukar jag faktisk hjälpa till lite över allt. Jag brukar vara lite i konditoriet lite i bageriet men för det mesta så hjälper jag till hos kallskänkan och där gör jag bland annat röror skär olika grönsaker rengör kaffemaskinen och städar. Sedan slutar jag klockan två och tar bussen hem.
Detta var tyvärr det sista inlägget för denna gången men om ni vill mig något så är det bara att höra av sig.
Ha d gött så hörs vi i skolan på måndag :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar